Select Page

Alsike Trädgård

Reband Rashed⎮ Feb 25, 2024 ⎮ Horticulture

 

Intro

Som en valbar del av min utbildning gick jag kursen Hortikulturell praktik under nio veckor mellan juni – augusti 2023 på den kravmärkta handelsträdgården Alsike Trädgård, som ägs och drivs av Fritjof Sinclair och Per Per-Eklund.

Alsike Trädgård är en KRAV-certifierad gård som täcker 1 ha (18 bäddar för Market Garden och cirka 740 m2 växthus för tomater, gurkor och plantskola). Under min praktik var jag involverad i varje steg av processen från jord till bord. Vilket inkluderade sådd, omskolning, utplantering, skörd, lagring och leverans till kund. Dessutom deltog jag aktivt i daglig planering av gårdens uppgifter, försäljning, marknadsföring och affärsutveckling såsom att identifiera nya intäktsströmmar.

Anledningen till att jag valde att göra min praktik under första året av min utbildning var delvis för att jag under det första året hade lärt mig mycket teori, men fann det utmanande att förstå dess tillämpning i praktiken. Den andra anledningen var att jag började få många idéer och såg många olika vägar inom den gröna sektorn, men kände att dessa tankar behövde testas i verkligheten. Därför kontaktade jag Fritjof i ett tidigt skede och började bolla idén om praktik med honom. Tillsammans utforskade vi möjligheterna och kom snabbt fram till att praktik hos dem kunde bli en mycket bra erfarenhet för mig.

Arbetet på gården

Under den juni månaden lade jag fokus på att utföra de uppgifter jag tilldelades, med förståelsen att inlärningsprocessen tar tid.
Jag fick bland annat lära mig alla steg för bäddberedning av Per, vilka bestod av sex steg: gödsling, fräsning, markering av gångar, krattning, påläggning av plantduk eller kompost, och plantering – och jag hade förmånen att utföra dessa steg flera gånger så de satt i ryggmärgen och jag kunde därefter lära ut det till andra på gården. Det var slitigt men väldigt roligt. Resterande tid ute på friland rensade vi ogräs, förberedde bäddarna och planterade ut grödorna. Eftersom jag naturligt trivs bäst med en mångfald av arbetsuppgifter och presterar bäst då, fick jag också möjligheten att delta i planeringen av gårdsbutiken, byta fönster på växthuset, snickra och underhålla gården, leverera grödor och mycket mer.

Jag deltog även i driften inne i växthuset och Fritjof delade gladeligen med sig av sina knep och knåp för att odla tomater och gurkor, inklusive hur man “tjuvar”, binder upp, bevattning, tillförsel av näring och försäljning av tomat och gurka.

Juli månad på gården var betydligt lugnare och mindre krävande jämfört med juni, eftersom det mesta nu hade planterats ut. På friland var våra huvudsakliga uppgifter att underhålla bäddarna genom att rensa ogräs, skörda grönsaker och förbereda bäddar för kommande planteringar. I växthuset började vi binda ned tomat- och gurkplantorna, samtidigt som vi rensade ogräs i bäddarna.

Vi öppnade även upp självplockningsaktiviteten för allmänheten för andra året i rad, vilket blev en stor succé med flera familjer på besök som fikade och många grönsakskassar som såldes. Konceptet innebar att gästerna tilldelades varsin sekatör och sedan själva fyllde en stor papperskasse med valfria grönsaker. Vi hade även en lättare självservice där gästerna kunde köpa fika. Självplockningen pågick varje lördag från 10:00 till 14:00 så länge skörden räckte. I början av augusti öppnade även självplockning för snittblommor.

Avslutningsvis

Min tid på Alsike Trädgård har varit otroligt lärorik, insiktsfull och socialt berikande genom möten med en ständig ström av nya människor. Jag har varit med genom hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Praktiken har gett mig en djupare förståelse för grönsaksodling och driften av ett trädgårdsföretag. Det ligger en genomtänkt och välplanerad tanke bakom varje detalj, och det bästa av allt är att jag är medveten om att det finns så mycket mer att lära och utforska.

Det finns så mycket skönhet runt om kring oss som inte går att ta på. Det är en känsla bortom tid och rum!

116 Ögonblick

Our small garden in Malmö. At 166 Ögonblick. We experiment, learn, and create memories. Find out what's happening here.

Comming soon!

Internship at Alsike Prästgård

During nine weeks at Alsike Prästgård, I gained practical experience and applied the theoretical knowledge I had learned so far. 

Read more

Talk at Green Innovation Park

How do we create social sustainability in a virtual world? A case study on how methodologies from tech-sector can support the green sector.

Read more

Copyright © 2024 Reband Rashed